ΑΝΔΡΟΣ


ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ | ΧΩΡΙΑ | ΠΑΡΑΛΙΕΣ | ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ | ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΖΩΗ


 

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Modern Art MuseumΜουσεία:
Στην Άνδρο θα έχετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Βασίλη και της Ελίζας Γουλανδρή το οποίο κάθε καλοκαίρι φιλοξενεί σπουδαίες εκθέσεις μεγάλων ζωγράφων. Το καλοκαίρι του 2009 το Μουσείο φιλοξένησε την έκθεση του Βέλγου ζωγράφου Paul Delvaux με τίτλο “Ο Paul Delvaux και η αρχαιότητα”. Η έκθεση διήρκεσε από τις 28 Ιουνίου εώς τις 27 Σεπτεμβρίου 2009. Επίσης μπορείτε να επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο Άνδρου,το οποίο κτίστηκε το 1981 με τη χορηγία του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή. Μερικά από τα εκθέματα που μπορείτε να βρείτε σ’αυτό το Μουσείο είναι: α)συλλογή ευρυμάτων Γεωμετρικού οικισμού Ζαγοράς β)συλλογή γλυπτών από την Αρχαική εώς και την Ρωμαική Εποχή γ)συλλογή επιγραφών καθώς και δ)συλλογή γλυπτών πρωτοβυζαντινής και βυζαντινής Εποχής. Άλλα ενδιαφέροντα μουσεία είναι το μουσείο Παλαιόπολης, το Ίδρυμα Κυδωνιέως, η Καίρειος Βιβλιοθήκη, το Ναυτικό Μουσείο Άνδρου, το Μουσείο Λαογραφίας και Χριστιανικής Τέχνης και το Μουσείο Κορθίου.

Αρχαιολογικοί Χώροι
Μπορείτε να επισκεφθείτε τον αρχαιολογικό χώρο της Παλαιόπολης στην Κάτω Παλαιόπολη (δίπλα στην παραλία) στον οποίο θα έχετε την ευκαιρία να δείτε όλα όσα ήρθαν στην επιφάνεια μετά από αρκετές ανασκαφές οι οποίες συνεχίζονται κάθε καλοκαίρι στα πλαίσια προγραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού. Επίσης ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει να επισκεφθείτε τον αρχαιολογικό χώρο της Ζαγοράς, έναν από τους αρχαιότερους οικισμούς της Ευρώπης. Εντυπωσιακός είναι και ο οικισμός στο οροπέδιο της Στρόφιλας ο οποίος είναι ένας προιστορικός οικισμός στην Δυτική πλευρά του νησιού. Τέλος μπορείτε να επισκεφθείτε την Πλάκα και τον Άγιο Πέτρο στις οποίες μπορείτε να βρείτε ενδιαφέροντα στοιχεία όπως για παράδειγμα τον Πύργο του Αγίου Πέτρου.

Μοναστήρια
Η Άνδρος έχει αρκετά Μοναστήρια τα οποία έχετε την δυνατότητα να επισκεφθείτε. Η μονή της Ζωοδόχου πηγής ή της Αγίας είναι το μεγαλύτερο μοναστήρι του νησιού και βρίσκεται ανάμεσα στο Γαύριο και το Μπατσί. Δέν είναι γνωστό το πότε χτίστηκε. Φημολογείται ότι τα Βυζαντινά χρόνια ήταν Σχολή και έγινε Μοναστήρι το 842 από την αυτοκράτειρα Θεοδώρα. Αναφέρεται πως σε αυτή την Σχολή πολλοί ευγενείς Ανδριώτες και μη, μορφώθηκαν και έγιναν ιερείς, πατριάρχες και επίσκοποι. Η Μονή αναφέρεται, για πρώτη φορά το 1400 ενώ στην εκκλησία της υπάρχει εικόνα με χρονολογία το 1325. Ανακαινίστηκε τον 16ο αιώνα και τον 20ο αιώνα με αποτέλεσμα η βυζαντινή μορφή της να αλλοιωθεί. Αρχικά στο μοναστήρι διέμεναν καλόγεροι μέχρι το 1928. Απο εκεί κι έπειτα το μοναστήρι μετατράπηκε σε γυναικείο με αποτέλεσμα σήμερα να διαμένουν δύο καλόγριες. Η εκκλησία του μοναστηριού είναι βυζαντινού ρυθμού με ξυλόγλυπτο τέμπο και η ζωγραφική του διακόσμηση χρονολογείται στη μεταβυζαντινή περίοδο. Επίσης υπάρχουν εικόνες του 14ου και του 16ου αιώνα. Τέλος στο μοναστήρι υπάρχει πλούσια βιβλιοθήκη με βιβλία και χειρόγραφα, μουσείο με ιερά άμφια και σκεύη και μια μικρή συλλογή προιστορικών εργαλείων. Ένα άλλο μοναστήρι είναι η Μονή Παναχράντου, το οποίο βρίσκεται ψηλά στις βόρειες πλαγιές του βουνού “Γερακώνες”. Είναι οχυρωμένο και διαθέτει πολλά αξιόλογα κειμήλια. Από εκεί μπορείτε να απολαύσετε την καταπληκτική θέα προς την Χώρα καθώς και την φιλοξενία των μοναχών. Δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε το Μοναστήρι της Αγίας Μαρίνας της θαυματουργής. Το Μοναστήρι βρίσκεται στο χωριό Αποίκια. Παραμένει άγνωστο το πότε οικοδομήθηκε. Ωστόσο η παλαιότερη σ’αυτό αναφορά χρονολογείται στο 17ο αιώνα. Κάθε χρόνο στις 17 Ιουλίου όταν και εορτάζεται πλήθος κόσμου συρρέει από όλο το νησί και όχι μόνο. Άλλο ένα Μοναστήρι είναι εκείνο του Αγίου Νικολάου το οποίο βρίσκεται στα Βορειοανατολικά του οικισμού των Αποικίων. Σύμφωνα με την παράδοση κτίστηκε το 1560 και επισκευάστηκε το 1760. Προστατευόταν με ψηλά τείχη και φιλοξενούσε δεκάδες μοναχούς στα πολυάριθμα κελιά του. Το καθολικό είναι σταυρωειδούς εγγεγραμένου με τρούλο του δικιόνιου τύπου με νάρθηκα, διακοσμημένος με τοιχογραφίες και θαυμαστό ξυλόγλυπτο τέμπλο. Το Μοναστήρι του Παντοκράτωρος(Σωτήρως) στη θέση Καμάρα, κοντά στο χωριό Γίδες έχει προσαρτηθεί στη Μονή της Αγίας. Τέλος το Μοναστήρι των Τρομαρχίων είναι κτισμένο σε απόμακρη περιοχή της Νοτιοδυτικής ακτής του νησιού και είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Από τα μέσα του 19ου αιώνα έπαψε να λειτουργεί.

Κάστρα
Από την περίοδο της Ενετοκρατίας υπάρχουν ερείπια από Κάστρα όπως το Κάστρο της Φανερωμένης(ή Απάνω Κάστρο ή Παλαιόκαστρο) στην περιοχή Κοχύλου και το Κάτω Κάστρο το οποίο βρίσκεται στο κάτω άκρο της Χώρας, δίπλα από την πλατεία του Αφανή Ναύτη. Το Επάνω Κάστρο βρίσκεται σε υψόμετρο 585μ και κτίστηκε από τον ηγεμόνα του νησιού Μαρίνος Δάνδολος από το 1207 εώς το 1233. Σήμερα έχουν απομείνει μόνο μερικά κομμάτια τειχών και δεξαμενών καθώς και η εκκλησία της Φανερωμένης. Το κάτω Κάστρο κτίστηκε το 1207 μετά την πάροδο 27 χρόνων και αποτελούσε την οχειρωμένη κατοικία του ηγεμόνα Μαρίνου Δάνδολου αλλά οι πύργοι του αποτελούσαν ασπίδα προστασίας για όλους τους κατοίκους της Χώρας. Το μέσα Κάστρο ενώνεται με το νησί μέσω μιας πέτρινης θολωτής καμάρας που οναμάζεται και καμάρα.

Γεφύρια και Νερόμηλοι
Σώζονται αρκετά πέτρινα γεφύρια στις ρεματιές του νησιού. Είναι όλα κατασκευασμένα με σχιστόλιθο λιτά και πλήρως εναρμονισμένα με το τοπίο και παλαιότερα αποτελούσαν μέρος του τότε συγκοινωνιακού δικτύου. Στην Άνδρο λειτουργούσαν στις αρχές του αιώνα δεκάδες νερόμηλοι. Στην κοιλάδα-φαράγγι των Διποταμάτων που ξεκινά από το Γιαννισσαίο και καταλήγει στον όρμο του Συνετίου, διατηρούνται νερόμηλοι σε πολύ καλή κατάσταση. Η κοιλάδα έχει χαρακτηριστεί προστατεύομενη περιοχή και τα κτίσματά της αποτελούν νεώτερα προβιομηχανικά μνημεία. Ανάλογο δίκτυο νερόμυλων υπάρχει και στους Φρουσαίους,κοντά στον Αμόλοχο, ενώ μεμονωμένοι νερόμυλοι βρίσκονται διάσπαρτοι και σε άλλες περιοχές του νησιού. Στο νησί υπήρχαν και ανεμόμυλοι ανάμεσα στους οποίους και μερικοί οριζόντιας φτερωτής,τύπος ιδιαίτερα σπάνιος στην Ελλάδα. Ένας από αυτούς σώζεται σε καλή κατάσταση κοντά στο Πισκοπειό.

Πηγή Σάριζα
Βόρεια από την χώρα, στο χωριό Αποίκια, θα συναντήσετε ένα καταπράσινο οικισμό, διάσημο για τα νερά του. Φημισμένη είναι η πηγή Σάριζα. Το νερό της είναι διουρητικό και ενδύκνειται για παθήσεις των νεφρών και του στομάχου. Το νερό αυτό εμφιαλώνεται και μπορείτε να το βρείτε σε όλο το νησί.

Πυργόσπιτα
Αξιόλογοι είναι και οι πύργοι-κατοικίες προυχόντων που κτίστηκαν κατά τον 17ο και 18ο αιώνα.Πρόκειται για ψηλές τετράγωνες οικίες με πολλά δωμάτια και αποθήκες. Η πρόσβαση στους πύργους αυτούς γινόνταν με μικρή θύρα που βρίσκονταν πολύ ψηλότερα από το έδαφος και κινητή σκάλα. Μια σειρά πολεμικών ευρυμάτων και ειδικών κατασκευών προστάτευαν τους ενοίκους. Αντιπροσωπευτικότεροι είναι ο πύργος του Μπίστη(Μουβελά) στις Στενιές του 17ου αιώνα,ο πύργος του Μαστρογιαννούλη στον Αμόλοχο του 17ου-18ου αιώνα,ο πύργος του Λορέντζου Καίρη στη Μεσαριά και ο πύργος του Φολερού στις Στραπουριές.

-κορυφή-

 

PytharaΧΩΡΙΑ

Η Άνδρος έχει χωριά οικεία και συνάμα τόσο διαφορετικά από τα υπόλοιπα στις Κυκλάδες, τα οποία σας περιμένουν για να σας προσφέρουν την φιλοξενία τους. Η Χώρα της Άνδρου, η πρωτεύουσα του νησιού κρατάει τα αδιαφιλονίκητα σκήπτρα της αρχοντιάς. Τα μεσαιωνικά, νεοκλασικά και νησιώτικα σπίτια της, τα στενά δρομάκια, τα μουσεία και οι παραλίες της προσεγγίζουν πολλούς επισκέπτες. Πολύ κοντά στη Χώρα βρίσκεται η Μεσσαριά, το μεσαιωνικό κέντρο του νησιού, που φιλοξενεί τον Ταξιάρχη Μιχαήλ, μια σπουδαία βυζαντινή εκκλησία η οποία χτίστηκε το 1158. Οι Μένητες είναι ένα καταπράσινο χωριό με άφθονα τρεχούμενα νερά, περιβόλια και μεγάλα πλατάνια. Οι Στενιές θα σας εντυπωσιάσουν, μιάς και είναι ένα απο τα ομορφότερα χωριά του νησιού, με όμορφα αρχοντικά. Λίγο ψηλότερα βρίσκονται τα Αποίκια, χωριό γνωστό απο την πηγή Σάριζα, αλλά και απο την Πυθάρα, ένα βιότοπο εκπληκτικής ομορφιάς με λίμνες και καταράκτες που έχει χαρακτηριστεί ως προστατεύμενη. Στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού θα συναντήσετε τους δυο κύριους οικισμούς, το Γαύριο και το Μπατσί. Ο πρώτος φιλοξενεί το λιμάνι, ενώ και οι δυο μαζί διαθέτουν τη κύρια τουριστική υποδομή του νησιού. Γραφικά χωριά με πολλές ταβέρνες, εστιατόρια, καφετέριες ,clubs που μπορούν να προσφέρουν στον επισκέπτη κάθε είδους υπηρεσία και διασκέδαση. Προχωρώντας βορειότερα θα συναντήσετε μια πληθώρα οικισμών, όπως Χάρτες, Καλυβάρι, Βαρίδι, Αμόλοχος, Βιτάλι, Μακροτάνταλο, Αγ. Πέτρος. Οικισμοί αγροτικοί σε ένα ορεινό τοπίο, που καταλήγει σε όμορφες απόμερες παραλίες. Ανηφορίζοντας πάνω απο το Μπατσί ο επισκέπτης θα συναντήσει την Κατάκοιλο, το Απροβάτου, την Άρνη, αλλά και το Ατένι στην ανατολική ακτή. Στα μισά της διαδρομής προς Χώρα βρίσκεται η Παλαιόπολη, η αρχαία πρωτεύουσα της Ανδρου, ένα καταπράσινο χωριό στην απότομη πλαγιά του βουνού, με σημαντικά αρχαία ευρήματα, τα οποία θα δείτε στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Χώρας αλλά και στο Αρχαιολογικό μουσείο της Παλαιόπολης.

Στο νότιο τμήμα του νησιού δεσπόζει ο Ορμός, ένα ήσυχο γραφικό χωριό με μεγάλη παραλία. Σε κοντινή απόσταση βρίσκονται τα Αηδόνια, με τα πυργόσπιτα, η Πίσω Μεριά, το γραφικό Κόρθι, η Καπαριά, η Αλαμανιά, οι Χώνες. Ανηφορίζοντας προς το εντυπωσιακό Κάστρο Φανερωμένης θα συναντήσουμε το Πισκοπειό, τη Λαρδιά, το Γιανισαίο το Μέσα και Εξω Βουνί και το Κοχύλου. Στο τέλος του φαραγγιού "Διποτάματα" βρίσκεται το Συνετί.

-κορυφή-

 

ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Η Άνδρος διαθέτει πολλές παραλίες, όμορφες και καθαρές έτοιμες να σε μαγέψουν. Στην δυτική πλευρά του νησιού βρίσκονται οι μεγάλες υπήνεμες παραλίες εύκολα προσπελάσιμες και αξιοποιημένες τουριστικά. Αυτές είναι οι εξής : Χρυσή Άμμος, Άγιος Πέτρος, Κυπρί, Αγ.Κυπριανός, Βλυχάδα, Φελλός, η παραλία του Μπατσίου, Αγία Μαρίνα, Δελαβόγιας, Πλάκα, Χαλκολιμνιώνας.
Όσοι αναζητούν περισσότερη ησυχία και άγρια ομορφιά θα την βρούν στις παραλίες της βορειοανατολικής και νοτιοανατολικής πλευράς. Οι παραλίες αυτές είναι: Ζόρκος, Βιτάλι, Ατένι, Βόρη, Άχλα, Αρτεμίδι, Λεύκες, της Γριάς το πήδημα, Κόρθι, Γυάλια, Πίσω Γυάλια, Νειμποριό, Συνετί.
Οι οργανωμένες παραλίες του νησιού όπου μπορείτε να καθίσετε κάτω από την σκιά μιας ομπρέλας πίνοντας ένα δροσερό κοκτέιλ και ακούγοντας μουσική είναι η Χρυσή Άμμος ,στην οποία συχνά θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε τα beach parties είτε την ημέρα είτε και την νύχτα, ο Άγιος Πέτρος όπου και εκεί μπορείτε να πάρετε μέρος σε ένα beach party, τα Πίσω Γυάλια και η Πλάκα.
Παρακάτω υπάρχει φωτογραφικό υλικό από τις παραλίες.

κάντε κλικ στις εικόνες για μεγέθυνση

-κορυφή-

 


ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

FourtaliaΣτην Άνδρο αξίζει να γευτείς τις τοπικές λιχουδιές.
Ένα από τα παραδοσιακά πιάτα είναι η φουρτάλια. Η φουρτάλια είναι μια ομελέτα η οποία περιέχει πατάτες, αυγά, κολοκυθάκια, ντόπιο λουκάνικο,τυρί. Επίσης δεν πρέπει κανείς να φύγει από το νησί χωρίς να έχει δοκιμάσει τα παραδοσιακά γλυκά όπως είναι τα καλτσούνια με μέλι και καρύδι καθώς και τα αμυγδαλωτά με αμύγδαλα και σιμιγδάλι. Ακόμη, αξίζει να γευτείτε τα γλυκά του κουταλιού. .
Τέλος, το νησί παράγει κρασί και πολύ γευστικό ρακί το οποίο σε μαγεύει ακόμα και με την μυρωδιά του.

 

 

ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΖΩΗ

Το νησί της Άνδρου ικανοποιεί όλα τα γούστα αφού διαθέτει αρκετά πολυσύχναστα bars, όπως το Cocomero, το Arpa, το Aqua, το Capriccio, το Nameless, το Bario στο Μπατσί, το Mickey στην Χώρα, o Μύλος στο Κόρθι. Επίσης υπάρχουν μεγάλα clubs όπως το Cabo del Mare στην Χώρα και το Marabou στον Άγιο Πέτρο.
Αρκετές καφετέριες δίπλα στην θάλασσα υπάρχουν κυρίως στο Μπατσί, τη Χώρα, το Γαύριο και το Κόρθι. Μία από αυτές είναι και το ΣΚΑΛΑ στο Μπατσί, στην οποία μπορεί κανείς να απολαύσει το ποτό του μέχρι αργά το βράδυ. Τέλος υπάρχει και η επιλογή των pool bars στο Μπατσί και στην Χώρα όπου μπορείτε να πιείτε το ποτό σας δίπλα στην πισίνα με θέα την θάλασσα.

-κορυφή-

 

 



design and hosting by diastasi